Powerdrink na odporność

Image result for water with cinnamon and lemon

Chociaż lato jeszcze się nie skończyło, to chłodne poranki zwiastują nadchodzącą jesień. Wiele osób będzie odczuwało spadek odporności, więc zamiast później ratować się lekami, warto już teraz zacząć wzmacniać i zapobiegać - naturalnie.
Ten szybki w przygotowaniu napój jest moim ulubionym porannym drinkiem, który nie tylko dobrze smakuje, ale poprawia też naszą odporność i przyspiesza metabolizm, a to wszystko za sprawą kilku, dobrze znanych i powszechnie lubianych składników.

Do przygotowania jednej porcji będzię potrzebować:

- ciepłej/letniej wody (nie może przekraczać 40C)
- lyżeczkę miodu
- płaską łyżeczkę cynamonu
- cienki (ok. 0,5 cm) plasterek imbiru
- sok z cytryny

Ciepła woda pita na czczo uzupełnia utraconą podczas nocy wodę i działa kojąco na żołądek, który nie lubi kiedy napełniamy go zimną wodą.

Miód, to znany produkt z naszej polskiej kuchni, które ma szerokie zastosowanie prozdrowotne. Jego właściwości zmieniają się delikatnie ze względu na jego rodzaj, dlatego warto co nieco o tym poczytać i wybrac taki, który będzie najlepszy właśnie dla Ciebie. W tym napoju ważne jest, że działa anybakteryjnie i koi bóle gardła. Działa dobroczynnie na serce. Na zimę jak znalazł.

Cynamon jest ostatnio na celowniku ze względu na swoje rzekome właściwości anynowotworowe. Wg badań cynamon pomaga usuwać toksyny z organizmu, ale też wzmacnia potencjał regenracyjny, Cynamon pomaga w dolegliwościach żołądkowych a olejek cynamonowy jest używany przy leczeniu przeziębienia.

Imbir to zdecydowana gwiazda tego napoju, bo o jego właściwościach lezniczych możnaby opowiadać długo, dlatego w skrócie, śmiało używajcie imbiru na kłopoty trawiennie, czy mdłości i migreny. Dla kobiet istotne będzie, że imbir ma własciwości przeciwbólowe podczas miesiączki i łagodzące objawy PMSu. Jako że jest on bogaty w substancje przeciwzapalne, idealnie działa na bóle stawów i przeziębienia - którego chcemy uniknąć :)

I na koniec cytryna, która jest bogata w witaminę C.

ZASTOSOWANIE NAPOJU jest proste. Codziennie przed śniadaniem wypij szklankę tego napoju na czczo. Nie zalecam przygotowania napoju na kilka dni, bo tylko świeżo przygotowany jest mniej narażony na ulotnienie się prozdrowotnych substancji. Pamiętaj, że woda nie może być za gorąca, maksymlna to 40 stopni, inaczej "Zabijesz" witaminę C i wszystkie dobroczynne składniki miodu.

Przygotowanie:

Przygotuj 500 ml letniej wody
Dodaj do niej sok z połówki cytryny (tylko taka ilość ma jakikolwiek sens)
Dodaj starty imbir i łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę miodu.
Wszystko dokładnie wymieszaj i popijaj na około pół godziny przed śniadaniem.

UWAGA: jako, że kwasy zawarte w cytrynie uszkadzają szkliwo, nie myj zębów na pół godzny przed i po piciu wody z cytryną.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...